България поиска решение от Европейската комисия да отворим извънредна хоризонтална мярка COVID – 19. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на днешния Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

De minimis заради кризата: Производители искат 20 млн. лв. компенсация

Агроминистерството предлага да се пренасочат недоговорени бюджети от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г., в подкрепа на най-уязвимите производители. 

„Сектор „Плодове и зеленчуци“ е такъв и сме наясно, че ще изпитвате затруднение при реализирането на продукцията си, тъй като ресторантите и хотелите са затворени. Във всички държави, пострадали от пандемията, тези проблеми съществуват“, коментира министърът.

Най-важните новини в сектора

По време на съвета министър Танева заяви, че съвместно със социалното министерство се търси механизъм, чрез който безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор „Земеделие“.

,,До няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин искаме да улесним и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома. Ситуацията в света е такава, че трябва да мислим в посока доставянето на храна до адрес“, обясни Десислава Танева.

Зам.-министър Чавдар Маринов информира, че към момента над 5000 са активираните профили в Регистъра на биологичното земеделие. 

,,Остават 220 профила, чакащи корекция, и около 500, които все още не са потвърдени. Те ще бъдат приканени да потвърдят и активират профилите си в регистъра чрез контролиращите ги лица”, обясни Маринов. По думите му всички данни за площите в система на контрол са въведени.

По време на консултативния съвет се прие предложение от бранша да бъде удължен срокът за подаване на заявление след настъпило неблагоприятно събитие. По този начин стопаните вече ще имат не 7, а 10 работни дни, за да подадат писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, заети със земеделски култури.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Съвети към фермерите по време на епидемия

Удължават противоепидемичните мерки

Какви документи са нужни, за да отидем до фермата?