Срокът на противоепидемичните мерки в страната ще бъде удължен до 12 април, стана ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тя е издадена във връзка с обявеното от 13 март извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб.

Какви документи са нужни, за да отидем до фермата?

В цитираните заповеди, чиито срок се удължава, влиза забраната за работа на търговските обекти, освен аптеки, финансови институции и хранителни магазини, както и прекратяването на посещенията на учебни и детски заведения. 

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в това число дезинфекция, проветряване и инструктаж за лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания. На заведенията и ресторантите е разрешено да доставят до адрес.

Остава и препоръката всички работодатели, ако е възможно, да организират дистанционно работата на служителите си. Производствата, които не позволяват това, следва да въведат в работните помещения филтри, дезинфекция и проветряване, да не допускат хора с видими симптоми на заразни заболявания и да провеждат инструктажи за лична хигиена на работниците.

Пуснаха нова бланка за минаване през блокадите на градовете

До 12 април се удължава забраната за провеждане на масови мероприятия, включително конференции, изложения, семинари, както и събирането на повече от двама възрастни на обществени места. На работещите търговски обекти и центрове за услуги се забранява допускането на повече от двама души над 60 г. в закритите помещения и се задължават да осигурят отстояние от 1-1,5 м между посетителите.

За момента в заповедта на министъра на здравеопазването не се споменава нищо относно срока на действие на контролно-пропускателните пунктове на входовете и изходите на областните градове.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как ще става пререгистрацията на земеделските производители?

Кризисни мерки: Ограничават ли се агротехническите мероприятия?

МЗХГ: Засега не се налага удължаване на приема на заявления