От 00:00 часа на 21 март 2020 г. в страната е забранено излизането и влизането в областните градове, освен във връзка с изпълнение на служебните задължения, по медицински причини или ако лицето е с постоянен адрес в населеното място.

Извънредната мярка беше въведена в опит да се ограничи разпространението на вируса COVID-19, заради който в България и много други страни по света беше обявена епидемия.

Съвети към фермерите по време на епидемия

За целта на входовете на областните градове бяха организирани временни КПП. Това затрудни и обърка плановете на много земеделски производители, които се притесниха как ще стигнат до фермите си, как ще уредят придвижването на работниците си, доставката на фуражи и други. Мярката беше обявена в петък следобед - преди почивните дни, и хората нямаха време за реакция.

Затова проверките на документите на някои ключови артерии за влизане и излизане в големите градове образуваха километрични опашки.

За да осигурят безпроблемното преминаване, земеделските производители е необходимо да подпишат служебни бележки за своите служители, на които се налага преминаване през КПП на областните центрове. Министерството на вътрешните работи публикува образец на декларация, с която да улесни гражданите. Можете да я изтеглите от ТУК.

Този надлежно попълнен и заверен от работодателя документ и личните документи на лицето са достатъчни за придвижване на работниците. Съответно, земеделските производители попълват такива за себе си, ако им се налага преминаване през КПП.

Документите са необходими само за влизане и излизане от областните градове. Между останалите населени места в страната придвижването се извършва свободно. Все пак, съветват фермери, когато планирате маршрута си, проверете в наличните системи за навигация дали по избрания път са се образували опашки. Такива има на някои от магистралите в страната.

Читатели на Агри.БГ споделят своя опит с преминаването през КПП. Фермер в Монтана например казва, че няма проблем, ако се представи „служебна бележка от кмета на землището, в което работите, която удостоверява, че действително обработвате земя в даденото землище плюс зеленото картонче“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дефицит на хранителни добавки за животновъдството?

Месопроизводители минават на онлайн търговия

Коронавирусът проваля отглеждане на зеленчуци в Монтанско