Института по овощарство в Пловдив има изграден модерен лабораторно-оранжериен комплекс за инвитро производство на сертифициран посадъчен материал, пише регионалната медия Марица.

Най-търсените сортове ябълки и круши

Това е единствената в страната производствена лаборатория за размножаване, основно на подложки за овошки, южни култури, ягодоплодни, декоративни и други видове. 

„Подбраните "родители" престояват в специална хранителна среда от 3 до 6 седмици, като времето зависи от самия овощен вид. Следва същинското микроразмножаване, като задължително се сменя и средата. Растенията се взимат и поставят в нея с пинсета. Когато едно растение се развие достатъчно, то се разделя на части. Те отново се слагат в среда за размножаване, като целта е да се получи по-голяма бройка растения“, обясни Ани Георгиева, ръководител на инвитро завода. 

От 1 буркан с “овощни бебета“ излиза поколение за още 10 буркана. 

Генбанката, където се съхраняват различните сортове, е в специално термостатно помещение. Там растенията се отглеждат при определени часове светлина и температура.

“Месец след размножаването започва и вкореняването - отново в нова среда, с цел да се стимулира развитието на коренова система. Получените инвитро растения се прехвърлят от стъклените си домове в малки контейнери с торф и перлит и се пренасят в оранжерията за адаптиране към условия инвиво. След като заякне там, посадъчният материал се доотглежда на засенчени полета до неговата търговска реализация", разказват учените.

От началото на годината в инвитро лабораторията на Института по овощарство са произведени 80 хиляди растения.

В института инвитро се произвеждат безвирусни растения от малина, къпина, арония и други, както и подложки. Те са необходими за присаждането на съвременните сортове, които са свободни от вируси.

След като се произведат подложките, те се присаждат с безвирусни калеми. За тази цел в института са създадени специални маточни насаждения. Имат и маточни дървета в депа-изолатори. Това гарантира качеството и здравния статус на безвирусния материал. Присадените растения имат няколко пътя  - отиват на полето, отново в депа-изолатори или в контейнери. 

Растенията в контейнери е новост не само за института, но и в световен мащаб. 

Учените от Института по овощарство в Пловдив са подготвили проект по Мярка 16.1, като се надяват да бъде високо оценен и одобрен. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещи земеделци ще трупат опит в биоферма в Австрия

Наближава Празникът на черешата в Кюстендил

Селскостопанските стоки, с които сме фактор на световния пазар