Втори в света сме по износ на рапица. Изпъкваме още с патешкото месо и черен дроб. Това показва анализ на Българската стопанска камара, разгледан в бюлетина на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Пшеница: Какви изненади се готвят на зърнените борси?

През изминалата 2019 г. износът в държавата ни е достигнал рекордната стойност от 33, 9 млрд. долара, сочи статистиката. Това нарежда страната ни на 60-о място в света по износ на стоки, което е с 4 позиции по-нагоре в сравнение с 2018 г.

От селскостопанските стоки с най-голям дял в износа е патешкият дроб. България държи 22,2% от пазара на деликатеса. Статистиката показва, че въпреки спада в износа, патешкият дроб от нашата страна държи челни позиции на световния пазар. При прясното патешко месо 12,6 % е дялът на българския износ, а при замразеното – 11,9%.

В глобален мащаб страната ни е на второ място по износ на рапица  – 14,4 %. Това е с една позиция напред, след като през 2016 и 2017 г. сме били на трето място в световния експорт на културата.

Износът на рапица у нас през 2019 г. възлиза на над 142 милиона долара.

Пшеницата и царевицата са също в топ 10 на родния износ. Данните показват, че за 4 години сектор зърно бележи 10 % ръст в износа.

На трето място в света сме по износ на маслодаен слънчоглед за 2019 г.

През миналата година паричната стойност на осъществения експорт е над 434 млн. долара.

В световния пазар 16 % дял имат временно консервираните череши у нас, които също ни нареждат на второ място по износ в глобален мащаб. Интересно е, че родното производство на семена от кориандър държи 12,2 % от световните пазари.