Над 170 сорта череши от колекционните си насаждения ще представи Институтът по земеделие в Кюстендил на традиционния Празник на черешата. Неговото тринадесетото издание ще се проведе от 26 до 28 юни 2020 г. в града, съобщи БНР.

Празник на черешата ще има, подготвя се за 26-28 юни

Фондът на института ще покаже популярни и характерни за района имена, като „Победа“, „Черна Конявска“, „Кюстендилска хрущялка“, „Мизия“, „Данелия“ и други. 

Сдружението по туризъм – Кюстендил и местният Институт по земеделие са тазгодишните партньори на Община Кюстендил в реализирането на празника. Гостите на града по това време ще могат да се насладят и на богата програма от изложения, туристически обиколки, домашни храни, художествени проекти

Тридневната програма започва на 26 юни, от 10:00 часа, с базар на екологична черешова продукция, на който кюстендилци и гостите на града могат да купят плодове директно от местните производители. Едновременно с това ще се реализира атрактивен проект на школата „Новите майстори“ , наречен „На една череша дистанция“. Художественият проект предвижда преобразяването на площад „Велбъжд“ в духа на празника.

На 27 юни ще има ежегодна изложба на щандове от черешови произведения, подредени от местните читалища и неправителствени организации. Читалищата представят пана, картини и икони, „изрисувани“ с черешов плод. Показано ще бъде характерното за района „вешало“ от череши. 

Тази година ще бъде обособен и кът за хранене, в който местни хотелиери и ресторантьори ще създадат своеобразна платформа за кюстендилски домашни хранителни изделия. Посетителите ще могат да опитат сорбе от череши, десерти и напитки с червени плодове.

Кулминацията на празника е предвидена за събота от 20:00 часа, когато на площад „Велбъжд“ ще се организира празнично хоро. В него ще участват местни фолклорни състави и всички желаещи гости.

Последният ден - 28 юни, е посветен на най-малките. Предвиден е флашмоб с песни, танци и игри с награди, организиран от Областния информационен център.

Следете Агри.БГ за повече информация от мястото на събитието.