На 27 октомври ръководството на Института по земеделие - Карнобат посети Стоковата борса Узункьопрю, Република Турция, която е сред първите пет по значимост в страната. Българската делегация бе посрещната от г-н Егемен Аслан - Президент на Стоковата борса и г-н Кемал Йълдъз - Каймакамин на общината, съобщиха от Карнобарски глас.
 
В рамките на работната среща гостите от България имаха възможност да посетят новата лаборатория на Стоковата борса, която е оборудвана по проекти за трансгранично сътрудничество. В нея с модерна съвременна апаратура се определя качеството на селскостопанската продукция, която се предлага за търгуване и се извършват почвени анализи по заявка на фермерите. 
[news]
 
Научните работници от Карнобат бяха топло посрещнати и от г-н Хаятъ Балкан - Президент на асоциацията на старейшините на населени места, и много от кметовете на областта. 
 
На двете срещи бяха подписани писма за намерение относно сътрудничество в областта на разработване и изпълнение на различни проекти като партньори по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020 година, Черноморската програма за трансгранично сътрудничество 2014-2020 година и други програми, финансирани от Фондовете на Европейския съюз. Двете страни заявиха своето желание да си сътрудничат по всички въпроси от взаимен интерес и в рамките на осъществяваната от тях дейност, според устройствения им акт и в съответствие със законите на държавата, която представляват. 
 
Проф. д-р Драгомир Вълчев отправи покана към домакините да посетят Института по земеделие - Карнобат, станал естествено средище на фермерите от страната и Балканския регион.