Институтът по овощарство съхранява генетичен фонд от над 1700 сортообразци от различни овощни видове. Това съобщиха учените от института по време на среща с председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов.
 
В рамките на срещата, учените от института запознаха председателя и с проблемите и проектите, по които работят. Експертите провеждат генетични, селекционни, имунитетни и биотехнологични изследвания за създаване на нови сортове и подложки в овощарството. Развиват методи и средства за повишаване продуктивността на овощните култури и най-вече качеството на плодовата продукция.
 
 
Освен това се разработват и внедряват научнообосновани технологии за отглеждане на овощните култури в съответствие с принципите на устойчивото земеделие и екологичното производство на плодове. Беше отбелязано, че през последните години постоянно нараства интересът на производителите към продуктите на института.
 
 „Всичко, което казахте напълно съвпада с визията ми за развитие на академията. Ще работим заедно за издигане престижа на академията и постигане устойчиво развитие на изследователската и внедрителската дейност в научните поделения. Вие имате енергични професори и доценти, много млади учени. И всички говорят с ентусиазъм, с любов към това което работят. Това е изключително обнадеждаващо“, коментира Николов.
 
Презентацията на работата в института продължи в научните лаборатории, овощните градини, оранжерийния комплекс.