Двама служители на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив, са отстранени от работа, след като бяха задържани по обвинение за искане на подкуп от фермер.

Фермер призна: Взимал съм неправомерно субсидии

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че служителите са „отстранени“ във връзка с разследване на ОД на МВР – Пловдив. 

Сигналът е подаден от фермери, които са били подложени на рекет от страна на главен експерт от ОДБХ. При проверка той установил административни нарушения при транспортиране и отглеждане на животни, а също и нередности в мандра, съобщи Нова ТВ. 

Чиновникът предложил да прикрие нарушенията срещу 1 000 лева подкуп и две торбички с млечни продукти от сирене и кашкавал. На следващия ден земеделецът подал сигнал.

„Всички знаем за извършвания държавен рекет, на който са подложени дребни фермери. На тези хора им е дошло до гуша. Ако повече стопани подават сигнали, това ще доведе до намаление на така наречената дребна корупция. Но сигналите, за жалост, са единични", каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Държавният чиновник е задържан в момента на получаване на подкупа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение, а наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 1 000 лева.