Осъдиха земеделски стопанин на една година лишаване от свобода, заради представени неверни сведения в Общинска служба по земеделие, с цел получаване на субсидии от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, пише Дарик.

Земеделец се видя в чудо заради парче земя

Съставът на Окръжен съд-Габрово е одобрил споразумение между прокурор при Окръжна прокуратура-Габрово и защитника на обвиняемия от с. Столът, Община Севлиево.  Съгласно споразумението, фермерът се признава за виновен в това, че на 2 април 2014 г., е представил неверни данни пред Общинска служба по земеделие – Севлиево, че има правно основание за ползване на определени земеделски площи, въз основа на сключен договор за наем със собствениците им.

От доказателствата по делото става ясно,  че от обвиняемия са заявени за подпомагане имоти с обща площ 276 400 кв. м., от които - 135 662 кв. м. с правно основание за ползване  (сключени договори за наем за 2014 г.) и 140 738 кв. м. без правно основание за ползване. 

За последно посочената земеделска земя (140 738 кв. м) той е получил средства в размер на 7 160,95 лева от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащ на Европейския съюз. Пред съда бяха представени доказателства, че сумата е възстановена от обвиняемия на Държавен фонд "Земеделие".

Наложено е наказание от 1 година „лишаване от свобода", отложено с изпитателен срок от 3 години. Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.