Индонезия иска да повиши митническите такси за млечната продукция от ЕС до 8-18%, заяви министърът на търговията на азиатската страна Енгартиасто Лукита. Тази стъпка ще бъде отговор на плана на ЕС да въведе мита с аналогичен размер върху индонезийския палмов биодизел, съобщава Bloomberg.

Ще се оправдаят ли тежките прогнози за рапицата тази година?

Лукита предупреждава, че ако действията на ЕС не са справедливи, то това ще бъде сметнато като акт на протекционизъм и търговска война.

Ние не можем просто да мълчим, когато е налице несправедливост, заяви той пред журналисти в Джакарта.

Европейският парламент иска от 2023 г. да намалява използването на палмово маслото, като през 2030 г. трябва да се стигне до пълна забрана, пише изданието „Вести Экономика“. Мярката е резултат от опасенията, че производството на палмово масло води до обезлесяване и допринася за климатичните промени.

Малайзия и Индонезия, които отговарят за 85% от световните доставки на палмово масло, планират да вземат ответни търговски мерки, в това число да бойкотират продукцията от ЕС, ако подобна забрана бъде въведена.

В момента в Индонезия са въведени мита в размер 5-10% върху млечните продукти от ЕС. Азиатската страна е готова да ги повиши до 20-25%.

По думите на Лукита Индонезия ще се обърне към други доставчици на млечна продукция, такива като Австралия, Нова Зеландия, САЩ или Индия.

По данни на Европейската комисия Индонезия е третият по големина купувач на сухо обезмаслено мляко от ЕС. Преди нея са Алжир и Китай.