През сезон 2018/2019 Европейският съюз (ЕС) намали производството на рапица до 19,6 млн. тона в сравнение със средния 5-годишен показател – 22,1 млн. тона. При това вносът на рапица се увеличи само с 6% - до 2,7 млн. тона, пише УкрАгроКонсалт.

На световните борси: Пшеницата навсякъде поевтинява

Основните доставчици на рапица в ЕС са Украйна, Канада и Австралия.

Спадът в производството на рапица в Австралия до 2,3 млн. тона срещу 3,6 млн. тона през последните 5 години понижи експортният потенциал на страната. Това ще позволи на Канада да увеличи доставките на рапица към ЕС през втората половина на сезона.

По данни на експерти от Viterra, ЕС планира да увеличи доставките на канадска канола от 600 хил. тона - среден показател за последните 5 години, до 800 хил. тона през сезон 2018/2019 и освен това ще активизира още повече вноса през 2019/2020, тъй като европейските фермери са намалили засетите площи под рапица в полза на пшеницата, а част от посевите са повредени от слани.

Експертите оценяват реколтата от рапица в ЕС на ниво 18 млн. тона, което съответства на прогнозата на агенция Oil World (Германия) - 18,7 млн. тона. Така ще станем свидетели на най-ниския показател за последните 10 години.

Обикновено фермерите в ЕС събират реколтата от рапица през юли, а преработвателите я обработват до октомври, след което се минава на вносна суровина. Всяка година европейските заводи преработват 20 млн. тона рапица, като 3 млн. тона са внос. Почти 60% от полученото масло отива за производството на биодизел.