Притесненията за реколтата от рапица тази година не са без основание. Преди да стане ясно, че есента ще е суха и това ще предвещае сериозни тревоги у стопаните, засетите площи с маслодайната култура са 1,7 млн. дка. Това е спад само от 3 процента в сравнение с година по-рано. В Европа площите бяха сходни със засетите през 2017-а. 
 
 
Критичното положение на целия Стар континент дойде със сухата есен, 
Очакванията са, че през този и следващия месец, когато фермерите трябва да вземат решение дали да преорат рапицата и да засеят на нейно място царевица или слънчоглед, ще има много голям процент на презасети площи. Колко точно процента е спекула, но със сигурност ще има презасяване.
 
Масовото очакване е между 20 и 25% от всички площи. Което ще рече, че може би наистина се очаква сериозен спад в реколтата от между 20 и 30 процента. Това не е защото имаше по-малко засети площи, пак да кажа. Просто времето беше неподходящо. Коментира пред Фермер.БГ Васил Василев, брокер в АгриВиа, експерт в сферата на търговията и преработката маслодайните култури. 
 
 
По думите му в цяла Европа е така, а съседите ни в Румъния са дори в още по-неоптимистично положение. 
„Септември и при тях беше много сух, като там очакванията са за между 25 и 35% рапица да бъде преорана и след това да се засее слънчоглед и царевица. Сумарно за България и Румъния очакваният гравитират около 30%, които да бъдат преорани и реално това да е спад на продукцията, което пък ще се отрази в износа“, обясни Василев. 
 
Общото потребление в България и Румъния на рапица е около 500 000 и 600 000 тона. „Това отива в маслобойните за олио и биодизел. Всичко друго се изнася от двете страни, като местната преработка очаквам да остане същата – между 500 000 и 550 000 тона, за двете държави говорим. При по-ниска реколта и сходно потребление, очаквам износът да падне близо на половина, защото просто няма да има достатъчно рапица“, посочи брокерът.  
 
Това, че в Европа положението е зле – при двете най-големи производителки Германия и Франция се очаква спад от 20 и 25% спад от продукцията, не означава обаче автоматично, че цената ще е добра за тези, които все пак успеят да отгледат добра реколта. Тя се определя от световните тенденции, от цената на биодизела и нефта, посочи специалистът. 
В момента цената на тон рапица е между 660 и 670 лв. от място за нова реколта, добави Василев.