Русия остава най-големият доставчик на петрол за Индия през декември, като представлява близо една трета от внесения в страната суров петрол, според данни на министерството на търговията.

При 3,92 милиарда долара, стойността на доставките на суров петрол от Русия се е увеличила с 25% на годишна база. Последователно вносът на суров петрол от тази страна се е увеличил с 8% от 3,61 милиарда долара през ноември миналата година, показват данните.

Москва беше най-големият доставчик на суров петрол за Индия през 2023 г., като представляваше повече от 30% от нейния внос, и вероятно ще остане така до началото на 2024 г. въпреки кризата в Червено море, според доклад на S&P Global Commodity Insights от януари.

Това е важно, защото въпреки че първоначално руският петрол остана незасегнат от атаките на хусите в Червено море, ситуацията се промени с неотдавнашните доклади за руски петролни товари, подложени на атака. Това принуди корабите да поемат по различни маршрути, през нос Добра надежда, а търговците да преизчислят разходите.

agriniser_new

Междувременно увеличението на доставките на петрол от Русия съвпадна с годишен спад на вноса от традиционни доставчици в региона на Персийския залив. Ирак беше вторият по големина източник на суров петрол за Индия през декември, доставяйки суровината на стойност 2,42 милиарда долара, което е с 4% по-малко на годишна база.

Доставките от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са намалели с 24,84% и 3,01% до съответно 1,91 милиарда и 973,85 милиона долара. САЩ бяха петият най-голям доставчик през декември с петрол на стойност 413,61 милиона долара, идващ от страната. Вносът от САЩ е намалял със 79,87% на годишна база.

Преди конфликта в Украйна, през фискалната година 2021-22, руският петрол представляваше само 2% от общия внос на петрол в Индия, като Ирак беше най-големият доставчик, следван от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Въпреки това, след началото на войната, Русия се изкачи до върха, водена от значителни отстъпки в цените на петрола. Въпреки намаляването на тези отстъпки от над 30 долара за барел, доставките на руски петрол от Индия продължават, дори на фона на опасенията на Запада.

Общите разходи за внос на петрол в Индия през декември намаляха с 24% на годишна база до 11,57 милиарда долара на фона на спад в цените на суровия петрол.

В периода април-декември разходите за внос на суров петрол в Индия са намалели със 17% на годишна база до 122,48 милиарда долара. Но вносът от Русия се е увеличил с 68,19% през същия период до 34,44 милиарда долара.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, посетете Нюз Агринайзър сега!