От изключителна важност е как земеделските производители третират почвата, за да бъде тя повече време плодородна и да осигурява прехраната на населението на планетата. 

Засейте синап, за да почистите почвата

13 процента от почвата в Европа е засегната от умерена до висока ерозия, която причинява прогнозна загуба на селскостопанското производство в ЕС от 1,25 млрд. евро годишно. 

В Южна, Централна и Източна Европа 25 процента от почвите показват висок или много висок риск от опустиняване. 

Здравите почви са от съществено значение за постигане на целите в областта на климата и биоразнообразието, които амбициозно си поставя Европейската комисия за следващия програмен период. 

Разрастващ се проблем са и множащите се в почвата нематоди.

Инес Габъл, нематолог в Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните (AGES) разказа: 
“Ако погледнем отблизо лъжица пръст, виждаме, че тя е пълна с живот и освен микроорганизмите, съдържа и малки червеи, които се наричат растителни паразитни нематоди. Те са микроскопични, живеят в почвата или в растителната тъкан, не могат да се движат активно на големи разстояния, намират се в почвата до 30 см дълбочина".


Нематодите пробиват растенията и изсмукват хранителните вещества от тях.

 

Те имат пряко въздействие върху икономически важните щети по растенията, като някои от тях пренасят и вируси.  

Точно поради тази причина съществува проекта Best4Soil, чрез който фермери и експерти споделиха знания на уебинар. Организатор на събитието в България бе Фондация Биоселена. 

За нематодите говори и Ян Саломонс от Нидерландия. То обясни какви са рисковете от присъствието на тези организми във фермата. 

“В здрава почва присъстват много нематоди. В най-добрия случай на един милиметър почва се съдържат 30-40 нематоди. За щастие на фермерите, повече от тези организми са полезни”, каза специалистът.
По думите му има групи нематоди, които се хранят с гъбички, други - с бактерии, а трети са хищни. По целия свят са известни над 30 000 вида от тях. 

Как да се предотвратят проблемите от тези, които са опасни за земеделието? 

Схемата за опазването на почвата съдържа няколко стъпки. 
Първата е превенцията, следвана от мониторинг - най-вече почвени проби. Трета стъпка е сеитбообращението. Честотата и последователността са особено важни, посочи специалистът. 

“За да се извършва качествен контрол обаче, доброто сеитбообращение не е достатъчно”, обясни лекторът. Важен е и изборът на покривни култури. 

В базата данни на Best4Soil има възможност всеки да въведе необходимите параметри и да види какви за вероятните видове нематоди в почвата на стопанството му. Така по култури можете да видите съответните нематоди какви щети оказват и каква е концентрацията им. 

Вижте разиграни различни варианти и какви решения за тях предлага специалистът. За да видите българските субтитри, проверете настройките на видеото долу вдясно.