Кой може да устои на красотата на лавандуловите полета, на аромата, който се носи от цъфтящите храсти, и топлото слънце в това време на годината? Тази комбинация, допълнена от вкусна храна и разхладителни напитки, определено е спечелила на своя страна стотици унгарци. От няколко години те се отзовават на поканата на Тамас Лазип, който по образование е компютърен специалист. Преди няколко години обаче решава да отглежда лавандула на малкото парче земя, което притежава на хълм Сейнт Балас, информира hirbalaton.hu.

Бизнес потенциал: Билки в кафе капсули

След проучване на начина, по който французите отглеждат лавандула, Лазип създава своето лавандулово поле. В рамките на три седмици – от средата на юни до началото на юли, той посреща всеки петък, събота и неделя гости, жадуващи да се потопят в блажена почивка.

Предприемчивият унгарец предлага нещо съвсем просто, но рентабилно. Гостите на стопанството му могат да се разходят из него, а срещу определена сума да си наберат лавандула или да си вземат цял храст. Допълнителна притегателна сила към мястото придават намиращите се наблизо винарски изби. Освен това Тамас Лазип организира празнична атмосфера – музика, разхлаждащи напитки и вкусна храна. За такъв уикенд биха платили и много хора у нас!

В Унгария отглеждането на лавандула е рентабилен бизнес. Повечето производители в района на Балатон, където се намира и красивото лавандулово поле на Лазип, продават реколтата си на местна фармацевтична фабрика.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Суша на полето и суша на пазара на етерични масла

Дарение с дъх на лавандула

Малинова мечта с дъх на лавандула и рози