Лавандулата по полето страда заради липсата на валежи. Ситуацията в масивите в Североизточна България се променя всеки ден от лошо към по-лошо, разказват стопани.

Земеделци разпродават лавандулови насаждения в Добруджа

„Явно трябва да направим курбан и да измолим дъжд, тъй като в Добруджа продължава да не вали”, не крие притесненията си Красимир Георгиев, който обработва 30 дка с лавандула край добричкото село Сенокос. Младият мъж е и кмет на селото за първи мандат.

Проблемът със засушаването е основната грижа на неговите съселяни, които отглеждат етерично-маслени култури в землището.

Повишаването на температурите и силният вятър допълнително изсмукват и малкото останала почвена влага. Въпреки прогнозите на синоптиците дъжд няма. Затова няма качествена вегетация, туфите не могат да се развият и разлистят пълноценно, да направят нужния брой разклонения.

Насажденията вече видимо страдат.  

Красимир Георгиев уточнява, че липсата на влага пречи на лавандулата да се развива нормално и това ще се отрази върху добивите.

„През миналата година резултатите бяха слаби. От поле, от което съм добивал по 16 кг лавандулово масло, тогава получих едва 6 кг. Тази година също се очертава да бъде трудна заради сушата”, прогнозира Георгиев.

Според стопанина засушаването ще се отрази особено силно върху младите насаждения, част от които няма да се вкоренят в добруджанския чернозем, превърнал се сега в пепел. 

Сушата ще се отрази върху всички етерично-маслени култури, обобщава Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла, учредена преди по-малко от година в Добрич. В момента брашновата структура обхваща 120 производители.

Те очакват раздвижване на пазара на етерични масла, който продължава да бъде в застой. Около 80 % от производителите в Добричко не са реализирали произведеното от тях етерично масло. В Добруджа има залежала продукция още от 2018 г. 

Сделки няма, а офертите за купуване на лавандулово масло са на нива от 60 лв./кг. В Добруджа най-голям дял сред етерично-маслените култури заема лавандулата, която достигна до 90 000 дка.