Ароматна лавандула вече украсява главната улица, площада и градинките в добричкото село Сенокос. Идеята е населеното място да стане по-приятно и уютно, заяви за Агри.бг кметът Красимир Георгиев. Засадените туфи с лилавата билка са дарение от земеделски стопани. 

Земеделци разпродават лавандулови насаждения в Добруджа

Първата стъпка за осъществяване на благородната инициатива прави ливанският гражданин Джамил Митри. Той отглежда 400 дка лавандула в землището на населеното място и решава да подари на кметството на село Сенокос 500 стръка, които да се засадят на обществени места.

Ливанецът живее и работи в селото от 4 години. Пристига тук заради съпругата си и започва да пренася натрупания в Ливан опит при отглеждането на етерично-маслената култура. Фермерът планира да зарадва и околните села, за да ухаят и станат по-красиви главните улици и обществените пространства. 

„Лавандулата вече е засадена. Инициативата на ливанеца стана причина и други земеделски производители да се присъединят към благородната идея. Имаме още 400 стръка, а скоро очакваме от Казанлък да пристигнат още хиляда”, уточни кметът на Сенокос Красимир Георгиев.

Очакваната пратка всъщност е дарение от самия кмет на селото, който също отглежда етерично-маслената култура. Освен че ще създаде повече естетика в селото, лавандулата ще покаже и своето благотворно въздействие. Ароматното растение гони насекомите, действа релаксиращо върху нервната система, успокоява. Освен това тя има и дезинфекционно действие, което в условията на коронавирус е особено ценно, добавя още Георгиев.

В района на Сенокос от години се отглеждат етерично-маслени култури. Лавандулата вече е намерила трайно място наред с традиционните полски култури. Високите температури през лятото благоприятстват отглеждането й и повишават съдържанието на масло в цветоноса. 

В землището на селото вече се отглежда и маслодайна роза. Джамил Митри е създал насаждение от 120 дка. Кампанията по прибиране на розовия цвят ще започне около 15 май. Все още дестилериите са в очакване на новата реколта и не се ангажират с конкретни цени както за маслодайна роза, така и за лавандула.