Христос Милонас е на 26 години и се занимава с отглеждането на билки. Той е наследник на 50-годишна семейна традиция. Днес може да се похвали с това, че изнася 90% от готовата си продукция и е намерил интересна ниша за реализиране – продажба на чай в кафе капсули, съобщава Yaithros.gr.

Суша на полето и суша на пазара на етерични масла

Детските си години Милонас прекарва край баба и дядо на село. Там расте край аромата на планинския чай и ригана. Помага с ръчен труд. Толкова много му харесва, че вече голям решава да учи земеделие. Докато изучава професията си, активно прилага знанията си на полето. В момента приключва следдипломното си образование в Тесалийския университет, като се е специализирал в сферата на устойчивото растениевъдство.

Бизнесът на Милонас

Обединявайки опит и знания, младият гръцки фермер днес успешно развива семейния бизнес. Той притежава около 150 дка. Готовата продукция реализира на вътрешния и външния пазар.

"Преди 20-30 години всичко, което правехме, се изразяваше в това да събираме различни билки и риган и да ги продаваме на търговци. Цената, която ни даваха, не зависеше от нас, разказва Христос Милонас.

През последните 15 години преминахме към биоземеделие и изградихме завод за опаковане на готовата продукция. Продаваме стоката си в малки и големи разфасовки. Така създадохме добавена стойност на своите продукти и се насочихме към нови пазари, допълва младият мъж.

90% от продукцията на Милонас се изнася в страни като Германия, САЩ, Франция, Италия, Канада и по-малки количества към Япония, Литва и Полша.

2019 г. в селското стопанство: Лавандулопроизводство

Фермерът споделя, че участието в изложения е било ключът към успеха им в изграждането на мрежа от търговци, с които работят днес. В момента Милонас работи активно върху иновативен продукт – билки в кафе капсули, които са съвместими с част от кафемашините на пазара. След кратко проучване гръцкият предприемач установил, че такъв продукт на местния пазар няма.

Сред бъдещите планове на Христос Милонас е да разшири стопанството си и да обогати асортимента от билкови растения, които Гърция в момента преимуществено внася. Планира разрастване и на производството на етерични масла.
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарение с дъх на лавандула

Маслодайната роза осигурява работни места по време на криза

Лавандулопроизводство: Накъде духа вятърът в сектора?