Дъждовете и снегът в Добруджа благоприятстваха развитието на близо 1 млн.300 хил.дка с есенни култури. „Вече има влага, през последните две-три седмици се натрупа.

Макар и закъсняла, но дойде навреме. На дълбочина 1 метър вече имаме влагозапасяване, което към този момент дава оптимизъм и за пшеници и за пролетници, макар че е рано да говорим за тях. Все пак трупаме зимна влага“, каза за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

След трудната сеитба и лошите обработки на почвата, към момента състоянието на пшеничните полета в Добруджа вдъхва надежди. Растенията са успели да наваксат забавянето в развитието си и да влязат в нужната фаза. Пшеницата може да издържи до -14 градуса, а ечемикът до -10, посочват още земеделските стопани. На този няма опасност от измръзване. 

„Имаше период на затопляне и това позволи на пшениците, които много закъсняха с покълването и поникването, да се развият. Те не бяха в нужната фаза преди зимата. Засега има оптимизъм при есенниците“, посочи още Радостина Жекова

Към момента има засечени над 120 литра валежи на кв.м., показват данните на Добруджанския земеделски институт. През последните години месеците ноември и декември са били сухи, а това са ключови моменти за началното натрупване на запаси от зимна влага. 

„Тези ранни фази през есента са ключови за добива от пшеница. Студовете не са критични, стига да има сняг. Единствено екстремно ниски температури без снежни покривки могат да бъде проблем, но не смятам, че ще се стигне до такава ситуация“, коментира младият земеделски стопанин Стоян Димитров, който обработва земя в община Крушари. Той допълни, че растенията, които са закъснели в развитието си заради засушаването, вече поникват. „Пшеницата има нужда да се вкорени и да стане стабилна. Надяваме се да падне един хубав сняг и да може да презимува успешно“, допълни фермерът. 

Последната стопанска година се оказва изключително тежка не само за Добруджа, но и за всички райони на страната. Според Стоян Димитров сушата се е отразила и върху есенниците, и върху пролетните култури. Погледите и надеждите на стопаните са насочени към новата реколта, чрез която да успеят да покрият донакъде натрупаните задължения.