Няма цена, няма и търговия на пчелен мед. Тази позиция изрази пред Агри.БГ Стойко Василев, председател на „Пчела Балчик 2019“.

„Обявиха 3,20-3,40 лв./кг. При тази инфлация и по-скъпите консумативи за производство не мога да си я обясня. На практика дори няма купуване, няма цена, няма търговия“
, обобщи пчеларят.

Парадоксално е, че 2023 г. стартира с оферти от 4,80 лв./кг – цена, която още тогава беше под миналогодишната. Към момента сривът е с още 1,20-1,40 лв. за килограм.  

„Неофициално сред пчелари се говори, че има картелно споразумение между прекупвачите, тъй като били на загуба и затова ни давали ниски оферти. Това било, защото сме си задържали стоката и сме искали повече“, коментира още Стойко Василев. 

Вносът също е фактор, който от години пречи на реализацията на българската продукция. „Цената се подбива и няма търсене на нашия мед. Украинският например е произведен при много по-ниска цена и тях 4 лв./кг ги устройва“, допълва Василев. 

През тази година добивите в крайморската община са по-ниски в сравнение с предходната. Около и под 20 кг мед от кошер отчитат пчеларите от Сдружението в Балчик.

„Природата също се обърна срещу нас. Ако миналата година сме имали проблеми, то при тази година всеки бедства. При тази суша дори не може да се засеят есенниците. Няма дъжд, работата е много зле“, не крие притесненията си стопанинът.

Той е категоричен, че пчелари и земеделски производители са зависими един от друг. Затова поддържат добри отношения и са в диалог, когато се наложи третиране на полските култури. 

В момента топлото време провокира майките да продължават да снасят и има по-голяма консумация на храна. Освен това се активизира и един неприятел – осата.