PARA Робо Инкубатор е безплатна за участие образователно-менторска инициатива на „Професионална асоциация по роботика и автоматизация“, която цели да помогне на младежи със собствен проект да го развият до работещ прототип. Асоциацията постига това като подарява необходими части и материали, организира менторски сесии на техническа тематика, както и посещения на лаборатории и фабрики. Инкубаторът е проведен вече два пъти, а сега инициативата набира кандидати за участие в третия си сезон до 2 април 2024 г.


Прогресът на проектите в инкубатора

Инкубаторът е начинание, започнато с целта да мотивира младежи да се занимават с технически науки в България и да надградят познанията си в различни направления чрез работа по собствен проект. Вече два сезона се проведоха, в които кандидатстваха много интересни проекти: робот за плевене, дрон за спасителни операции, хуманоиден робот с водородна клетка, умен домашен асистент, робот за почистване на соларни панели, умна система за управление на пчелно стопанство и много други. Създателите им бяха на разнообразни възрасти – от 14 годишни, до 33-годишни такива.

Кандидатствайте още сега

В първи сезон с 1000 лв. бяха наградени три проекта. Печелившият проект за робот за плевене започна собствен икономически живот след инкубатора и спечели финансиране за своето развитие от Националния иновационен фонд, както и 2.36 млн. евро в най-оспорвания кръг за финансиране на EIC Accelerator. Проектът за създаване на дрон-спасител получи 50,000 евро финансиране от фонда за рисков капитал Vitosha Venture Partners.

Във втори сезон призовите места взеха проекти на младежи в съвсем ранен етап на развитието си. Екип от Технически университет – София спечели наградата от 5000 лв., а екип ученици от Видин спечели втората награда от 2000 лв. за своя автономен робот за събиране на тенис топки. Победителите успяха да спечелят и 30,000 лв. на последващо участие на конкурса „Предприемачи в науката“, разработен от фондация „Карол Знание“.

 

Как се надгражда всеки проект

Двата сезона доведоха до интензивна обмяна на опит в различни технически направления - например дали в проект да се ползва технология за разпознаване на изображения или компютърно зрение, каква трябва да бъде архитектурата и тежестите в модел за машинно самообучение за прогнозиране на цени, как се проектира печатна платка и се програмира контролер за управление на робот и още много казуси. На екипите беше подарен необходим хардуер за направата на съответния прототип, а от асоциацията подготвят както лекции за всички участници, така и индивидуални менторски сесии на база нуждите на екипа. Така младежи от СМГ получиха обратна връзка за проекта си на дрон при посещение на компанията „Дронамикс“, младежи от Технически университет – София получиха обратна връзка за решението си от един от най-големите собственици на индустриални соларни паркове у нас, а ученици от Видин получиха помощ за дизайна и асемблирането на робота си от компанията за производство на електроника ЗекЕнг АД. 
 


Новите възможности в трети сезон

Трети сезон е отворен за кандидатстване и приема за участници на възраст от 14+ години (студентите и млади професионалисти са добре дошли) с технически знания и опит, които желаят да надградят проекта си и са мотивирани да постигнат повече с идеите си. Решения се набират в сфери като: дронове, роботи, индустриални решения, машинно зрение и изкуствен интелект, земеделие, технически решения за устойчив начин на живот и решения, базирани на интернет на нещата.

Инкубаторът ще предостави над 100 часа менторска помощ, собствен бюджет за всеки екип за необходими компонент, достъп до лаборатории, обучителна програма, а в края на програмата и награда от 5,000 лева за най-добре представилият се от проектите.