0,75 лв. за килограм винено грозде ще бъде цената, която ще се прилага при изчисляване на паричното обезщетение за загуба на доход за заявления, подадени през финансовата 2024 г., става ясно от заповед на служебния министър на земеделието и храните Кирил Вътев. 

Обезщетението се прилага по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“, част от интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 година.

Посочената цена е определена на базата на анализ на пазарните ценови стойности на килограм винено грозде за предишната година, като са ползвани данни от Националния статистически институт и Националната лозаро-винарска камара. Под внимание са взети периодите за встъпване във физиологична зрялост на основните сортове бели и червени винени лозя в отделните райони на страната, качеството на продукцията, съотношението на захари и киселини за различните сортове.

Целта на обезщетението е да подпомогне производителите на грозде и ползватели на финансова помощ по интервенцията за периода от изкореняване на лозовото насаждение до момента, в който новозасаденото лозе започне да дава плод. Идеята е така да се повиши конкурентоспособността на винопроизводителите и да се осигури справедлив жизнен стандарт на съответната земеделска общност.