Българските производители на вино са притеснени от невъзможността да работят на украинските и руските пазари. „Конфликтите в Украйна много негативно се отразяват на пазара на българското вино. През последните 3 месеца нашето вино изключително трудно преминава през украйнска територия.

 

Контрагентите в Украйна, с които работеха българските винопроизводители, в момента не купуват вино от България. Трудности има и с транспортирането на виното за Русия“, коментира за Фермер.БГ Красимир Коев, изп.-директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

 

Коев определи ситуацията като сериозна криза в реализацията на българско вино. Производителите на този етап се въздържат от износ за Украйна и Русия. По думите на Коев българските винопроизводители трябва да направят анализ на ситуацията и да предприемат стъпки за намирането на нови пазари.

 

„Намирането на нови пазари е добър вариант, макар че е доста трудно в такива кратки срокове това да бъде направено. Другият вариант, който имат производителите, е да задържат нереализираните количества и да изчакат“, допълни Коев. По думите му, лошите метеорологични условия и очакваните по-ниски добиви от грозде от новата реколта тази година ще позволят на винопроизводителите да намерят пазар на продукцията си през есента.

 

За Фермер.БГ Красимир Коев съобщи, че Консорциумът за износ на българско вино за Китай е в процес на изграждане. „Над 40 български предприятия вече работят по свои договори с Китай. От началото на 2014 г. България има изключително висока реализация на вино на китайския пазар. За цялата 2013 г. са реализирани на китайския пазар 1.5 млн. литра вино, като това количество е постигнато само първите пет месеца на 2014 г.“, съобщи Коев.

 

По думите му, до края на 2014 г. се очаква износът на българско вино за Китай да превиши 3.5 млн. литра. Коев, обаче, е категоричен, че добрият износ за Китай не балансира кризата с руските пазари. „Руският пазар беше един от най-големите консуматори на българско вино – над 50% от българската продукция се изнасяше именно на руските пазари“, коментира Коев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!