Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона. Решението за превантивната мярка бе взето на заседание на Областната епизоотична комисия вчера, съобщават от Областна администрация-Перник.

Комисия: Обезщетения за прасетата и извън 20-километровите зони

Собствениците на домашни прасета се призовават доброволно да ги заколят до 10 септември. Като компенсация те ще получат по 300 лв. на стопанство, за да покрият разходите си за дезинфекция на дворовете.

Целта на мярката е територията на област Перник да се запази чиста от вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) и стопаните да могат да използват свинското месо все още годно и незаразено. 

„Грижата за здравите прасета в момента, както и за възстановяването на тяхната популация през следващата пролет, изисква да извършим превантивни действия сега, като заколим домашните свине и консервираме свинското месо в буркани и термично обработено,“ каза областният управител Ирена Соколова.

Към момента само три области в страната са чисти от заразата. Това са Кърджали, Кюстендил и Перник. Все още се очаква пробата от умряло прасе в село Габров дол, община Земен. Сред мотивите за въвеждането на превантивната мярка в Перник са новите случаи на заразени диви прасета, както и огромният поток от хора през контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци“.

Всички новини по темата вижте ТУК