Въпреки че в област Кюстендил няма случай на заразено прасе с вируса на Африканска чума, тя става санитарна зона. Останалите две области в страната, чисти откъм зараза, са Перник и Кърджали, предава БНР.

Чумата пропълзя на юг до Благоевград

Решението в Кюстендил да се вземат превантивни мерки, като се умъртвят всички домашни прасета, бе взето на заседание на Областната епизоотична комисия. То идва след последния случай на огнище на АЧС в град Кресна, Благоевградско, както и след случаите в Софийско и Сърбия, с които областта граничи.

Областният управител на Кюстендил: „Сега стопаните могат доброволно да го направят, ако обаче възникне огнище, това става принудително.“

От днес техните колеги в Сливенско вдигнаха 14-дневната блокада на пътя край село Крушаре. Те са се оттеглили доброволно, не е имало напрежение, споделя организаторът Валентина Василева. Протестът е прекратен със заповед на кмета на Сливен Стефан Радев, а на място продължава да има засилено полицейско присъствие.

Въпреки че не постигнаха искането си да спре доброволното избиване на животните, протестиращите успяха да предизвикат проверки заради незаконно изхвърлени животински отпадъци. Те планират да изпратят видеоматериали по случая до Европейския парламент, за да покажат как държавата се справя с кризата.

Организатор: „Протестът си свърши работата, защото предизвика реакция в правителството. Не е изключено да продължи под тази форма, но на друго място.“

Според данни на Областната епизоотична комисия в Сливен в областта са доброволно умъртвени 5281 прасета, а още 269 продължават да се отглеждат в частни стопанства. От Община Сливен информираха, че започват да проверяват и вилните зони на града.

Междувременно Русенска област вече се отърсва от шока и започва да възстановя дейността в пострадалите свинекомплекси. Там са унищожени 70 006 животни. Няма вече домашни прасета, но е намерено болно диво прасе на дунавския остров Батин, съобщават от Областната епизоотична комисия.

Минала е първична дезинфекция и се прави подготовка за поетапно населване на обекта с животни, чисти за вируса. Те престояват там още два инкубационни периода и отново се взимат проби, обяснява д-р Николай Ненов от Областната агенция по безопасност на храните в Русе.

Всички новини по темата вижте ТУК