Утре 21 Март 2011 г. ще се проведат национални протести на асоциацията на зърнопроизводителите НАЗ, във връзка с неизпълнените от правителството ангажименти към сектор земеделие. Всички протестни акции започва в 10.00 ч. и позволеното време е до 13.00 ч. Протестите са организирани съобразно българското законодателство, съобщават от браншовата организация.

 

Във връзка с многото запитвания във Форума и в коментарния панел под новините, след справка с всички организатори по места Фермер.БГ публикува детайли за протестите и маршрутите на селскостопанската техника:

 

ВИДИН

 

Събирането на машините е пред химическите заводи в началото на грда. След това техниката ще дефилира по бул. „Панония“ стигайки до паметника на Христо Ботев, където ще се проведе протестта. След акцията селскостопанската техника ще се изнесе към Ферибота, където техниката ще нощува и ще са готови на другия ден пак за протести, съобщи председателят на регионалната структура Александър Александров.



МОНТАНА

По околовръстното шосе на града – ул. Диана. Машините ще дефилират до кръговото, обръщат до кв. „Кошарник“ и се връщат отново до околовръстното шосе. Сборният пункт на тракторите и протестиращите зърнопроизводители е на ул. „Диана“, каза местният председател Здравко Иванов. Стачниците ще останат в готовност за следващи акции до края на седмицата. Протестът ще е с продължителност около три часа.  



ВРАЦА

Фермерите от Врачанския регион също ще изкарат машините и маршрутът е по главен път II-15 Оряхово – Мизия- Оряхово. Разрешеното време за акцията е до 13 ч., но протестната готовност се запазва и през следващите дни. „Вече парите нямат значение. Протестираме докрай и искаме ясни правила за сектора. Няма да отстъпваме вече“, категорична бе Румяна Христова, която е местния председател на НАЗ. Тя посочи, че в четвъртък министър Мирослав Найденов е посетил врачанската структура за да пита какви са основанията за протест.  В утрешния протест от региона ще бъдат подредени около 100 машини.

 

ПЛЕВЕН

200 машини около 700 души ще се включат в протеста на НАЗ от плевенския край утре, каза председателят Георги Милев. Зърнопроизводителите от региона тръгват от четири лъча и всичките ще се съберат при детелината на Ясен. Единият лъч тръгва от ДАП-а при Брестовец, втория от село Брест – през село Комарево, Долна Митрополия и пак до детелината на Ясен. Третият лъч тръгва от Кнежа и ще се движи по главния път за Враца до ясенската детелина, а четвъртия лъч започва от разклона на село Славяново и до Ясен ще стигне по главния път София-Русе. Ще бъде прочетена и протестната декларация на НАЗ. Машините ще нощуват там и на следващия ден по всяка вероятност протестът ще бъде възобновен.

 

ЛОВЕЧ

В Ловешка област ще има две протестни точки за улеснение на земеделските производители, съобщи Димитър Мачуганов. Единият сборен пункт е малко преди влизането в Луковит от София към Плевен. Там ще се подредят около 60 машини.

Другото място на което се събират  фермерите е пред паркинга на завод Балкан. От там  тежките машини ще потеглят и ще минат през града и ще се отправт към бивак, който се намира на около 15 км. От Ловеч в посока Плевен, където тракторите ще нощуват в готовност за следващия протест. Председателят Мачуганов каза, че от общината има издадено разрешение за 3 дни и посочи, че акциите се провеждат съобразно законите.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ПАВЛИКЕНИ

Организациите от двата града ще протестират заедно. Болярският председател Младен Милков и председателят павликенската организация Христо Зетров казаха, че мястото, където ще бъде излято недоволството на фермерите е местността Пушевски кантон / разклона за Павликени/ . Те допълниха, че към подготвяната акция има много голям интерес, но в първия ден, който е предупредителен ще участват 40-50 машини и около 100-200 зърнопроизводителя, като и към този момент продължават да се обаждат още хора.

Обмисля се в сряда тежката земеделска техника и земеделските производители да се отправят към старата столица на България – Велико Търново.

  

РУСЕ

В Русенска област също ще има две точки на протест. Едното място на магистралата Русе-София на кръстовището за Две могили и Обретеник, а другото място край Писанец на моста. И на двете места ще има около 70 селскостопански машини и около 100-120 зърнопроизводители.

 

СИЛИСТРА

Зърнопроизводители от Силистренско ще се съберат в 10.00 часа на изхода на Силистра за Шумен. Техниката ще премине през града и ще излезе на пътя за Варна. Там ще бъдат прочетени исканията на земеделците. Протестът е разрешен от община Силистра. Разрешения за протести са поискани и от зърнопроизводители в Ситовска и Главинишка общини, съобщи председателят на браншовата асоциация за района Марин Калушев.Очаква се над 50 машини да участват в събитието. 

 

РАЗГРАД

От всички общини ще тръгнат лъчове, а сборното място, където ще бъдат представени исканията на сектора ще е при промишлената зона на Разград, посочи Васил Петров. Очаква се да се включат 150-200 земеделски производители със 80-100 машини. Регионалният председател на асоциацията допълни, че е много важно как медиите ще предтавят акцията им пред обществото, тъй като това не е някакво своеволие на някой който иска за себе си/ „Ние искаме за целия сектор, ние представляваме сериозен бизнес, искаме сигурност и за собствениците на земите, които обработваме“, подчерта фермерът, допълвайки, че в селското стопанство у нас са заети 300 000 души, а плащането на рентите на хората годишно представлява 700 млн. лв. Затова протестът иска да предупреди, че секторът се нуждае от правила и сигурност.

 

ПОПОВО И ТЪРГОВИЩЕ

Разрешение за протест са дали общините Попово и Търговище, съобщи пред Фермер.БГ Георги Георгиев от НАЗ. Основната група ще бъде първоначално в Попово, която в 10.00 ч. тръгва от западната част на бул. „България“, а след това на площада ще бъде прочетена декларацията на асоциацията. След това протестиращите тръгват към Търговище около 11:15 ч. ще са пред бензиностанция OMW на гръговото движение при главен път София-Варна, където ще продължи събитието. Засега участие са заявили около 70-80 души с 57 машини.



ДОБРИЧ

Много сериозна е подговката за утрешния протест в Добрич, информира председателят Орлин Панев. Сборните пунктове там са пет на брой, които са по различни входни точки на града. Самият протест ще обедини всички групи на изхода на Добрич за Генерал Тошево, тъй като там е най-широко мястото. Много сериозна подкрепа са заявили земеделци от съседни общини и области. Подкрепата си са потвърдили животновъди и земеделски кооперации. Организацията е подготвила плакати, ще има и музикално оформление. Утре в Добричко се очаква да дефилират няколкостотин машини. Председателят каза, че желаещите да се включат се увеличават и затова е помолил всички да участват с лека техника – трактори до 150 к.с. Препоръката е всички да бъдат много прецизни по отношение на изправността на техниката и изрядността на документите. Групите си имат отговорници, протестът е съгласуван и с органите на МВР, направени са и инструктажи. Зърнопроизводителите от ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО тръгват в 9.00 ч. от жп гарата и също ще се отправят към колегите си край Добрич.

 

ЯМБОЛ

В очакване на утрешния протест са и зърнопроизводителите от Ямболско, каза Динко Жеков от местната структура. Сборният пункт е Тенево на пистата, където ще бъде прочетена декларацията на НАЗ, а след това техниката и зърнопроизводителите поемат към село Окоп. Очаква се да се включат около 300 човека със 100 машини. „Искаме правила за сектора“, подчерта Динко Жеков. Той посочи, че земеделските производители са недоволни от хаосът в сектора и липсата на сигурност.

 

СЛИВЕН

Няколко протестни лъча се събират и в Сливенско, съобщи Петър Байчев, председател на местната организация .Пътен възел Петолъчката ще е сборното място на протестиращите, които ще тръгнат от четири лъча от цялата сливенска област. Към тях ще се присъединят и колегите им от Ямбол, Карнобат и Бургас. Организаторите обещеват, че пътища няма да бъдат блокирани. На „Петолъчката" те ще обърнат и ще потеглят обратно, като в Сливен, на паркинга на Дамарски мост, ще се проведе митинг, на който ще бъде прочетена декларация с искания към земеделското министерство.

От сливенско ще участват около 120 машини и десетки или стотици фермери. Броят на участниците в протеста не може да се каже от сега, тъй като постоянно се обаждат още хора.

 

СТАРА ЗАГОРА

В града на председателя на УС на НАЗ Радослав Христов, срещата на зърнопроизводителите и техниката ще бъде от 10.00 ч. в кв. „Кольо Ганчев“ - южната част на града, където се излиза за магистралата.

 

ПЛОВДИВ

При село Труд до гарата се събират лъчовете от Първомай, Раковски, Брезово, Карлово, Хисар, Пазарджик и Съединение, съобщи председателят Ангел Вукодинов. В 10:00 се тръгва за Пловдив по Карловско шосе, ул."Васил Левски" до бул. "Дунав". Ще бъде затворено източното платно на ул."Васил Левски" между бул. "Дунав" и "Ален мак" за 1 час. Пред зала "Строител" ще бъдат прочетени декларация с искания и обръщение на НАЗ. По думите на Вукодинов машините ще се върнат в село Труд на сборния пункт, където ще останат на 22.03.2011, а на 23.03.2011г. ще бъдат повторени протестите.

 

ХАСКОВО И СВИЛЕНГРАД

Много зърнопроизводители са се организирали и в Хасково за утрешния протест. Председателят на регионалната структура на НАЗ Тенчо Тенчев информира, че засега са заявили участие около 120 тежки селскостопански машини. Лъчът с протестиращи тръгва от входа на Хасково от източната страна, през центъра, продължава се към северния изход на града по международния път Е-80 и се стига до TIR паркинга „Колкотница“. Машините ще нощуват там, а на следващия ден шествието може да се отправи към Свиленград и да се слее с другите протестиращи членове на хасковската организация от граничния град.



 

 

 © 2011 Fermer.BG Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително !