Земеделците в Гърция настояват за ниски цени на редица продукти като памук и мляко, годишен минимален доход от 12 000 евро плюс 3000 евро за всяко дете, както и безмитен петрол. Това съобщава сайтът newsbg.eu.
 
 
Други искания на стопаните засягат вноските в Националния осигурителен институт, обезщетенията, връщането на акциза върху горивата от 2016 г., отменянето на акциза върху виното и освобождаването от запор на банковите сметки на земеделци.
 
Протестът на гръцките фермери е резултат от срещата им с министъра на селскостопанското развитие Ставрос Араховитис миналия петък. Те не са удовлетворени от отговорите, които са получили. 
 
Правителството не проявява разбиране по отношение на редица мерки в интерес на производителите и потребителите, жалва се председателят на Обединената федерация на земеделските асоциации на област Лариса, Ризос Марудас. Ето защо от днес стопаните излизат по пътищата в района на Тесалия, по-специално Платикампос на Лариса, Фарсала и магистрала Е65 в Кардица.
 
Блокадите на българо-гръцката граница се превърнаха в традиция от 2009 г. насам. Тъй като зимата е мъртъв сезон за земеделието, фермерите изкарват тракторите по пътищата и граничните пунктове. Натискът, който упражняват върху своето правителство обаче, е за сметка на проблемите, които създават на съседните държави. 
 
Европейската комисия стои встрани от двустранните спорове и препоръчва на засегнатите транспортни и други фирми да съдят фермерите в гръцки съдилища.