Още една индустриална ферма е с положителни проби за Африканска чума по свинете (АЧС). Става дума за свищовското село Българско сливово в област Велико Търново, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Чумата се разраства, порази четвърти свинекомплекс - в Попина, Силистренско

Положителните проби бяха потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

В свинекомплекса се отглеждат 17 000 животни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за област Велико Търново.

По спешност днес ще заседава областната епизоотична комисия в град Свищов. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект. На евтаназия подлежат и свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, като се спазват нормативните изисквания.