Подбрана селекция от генетика на една от най-уважаваните породи в месодайното говдовъдство – Абърдийн Ангус може да се види във фермата на младата животновъдка Стефани Христова. Част от животните се отглеждат за месо, останалите за разплод. Как се постига висококачествена продукция и добър пазар, разказва пред Агри.БГ 30-годишната фермерка, която мечтае за подем в българското говедовъдство.

Дамите в селското стопанство: Стефани Христова

Тя отглежда 200 животни от породата, като всяка година вкарва нов генетичен материал за заплождане от чужбина.

"Миналата година вкарах голям контейнер с материал от Щатите и в момента ползвам американска генетика за заплождане. Отглеждаме ги оборно-пасищно. Шест месеца са в базата в Стъргел. Храним ги с фураж, който ние си отглеждаме. Не слагаме никакви допълнителни неща в храната, гледаме всичко да е абсолютно натурално.

Следващите шест месеца са на пасище, което е на 1200 м надморска височина. Качваме ги до там на самогод всяка година около май месец и стоят до октомври. Не ги дохранваме с допълнителен фураж, а само с храната, която е от самото пасище", разказва говедовъдката.

Стефани не залага на количество, а на качество в производството си. Миналата година отваря месарница и ресторант в центъра на София, за да може хората да пазаруват и да хапват на място пресен Абърдийн Ангус. Проектът потръгнал, а фермерката вече предлага в обекта си и млечни продукти от свои колеги животновъди. В пазарната си стратегия Стефани залага все повече на онлайн продажбата, което според нея е бъдещето. Въпреки административните трудности младата говедовъдка има визия за развитие на бизнеса си и сектора у нас.

Защо Стефани се е спряла на тази месодайна порода, какви са предимствата ѝ и още от кухнята на успешната ферма, разберете от видеото.