Спешна помощ de minimis за малките говедовъди. Това поиска Думитру Григореан, председател на Асоциацията на румънските животновъди (ACBCR), от министъра на земеделието Адриан Орос, информира Agrointel.ro.

Производители призовават: Да спасим българското мляко

"Молим за помощ de minimis за изкупуване на телета/юници, така че част от женските животни от развъдните стопанства да бъде купена от фермерите, които имат по-малко от 10 глави добитък. Съществува риск животните с висока генетична стойност да стигнат до кланицата.

За да се избегне закриването на стопанства и намаляването на стадата до ниво, което би направило невъзможно осигуряването на производство на мляко и месо за храна за потребителите в Румъния, са необходими спешни мерки, които да помогнат на стопаните да преодолеят този изключително труден период", четем в официалното искане на животновъдите в Румъния.

Много фермери с по-малко от 10 крави няма на кого да продават мляко, предупреждава Григореан. Той допълва, че бенефициентите на помощта трябва да поемат задължението да задържат във фермата разплодните животни от специализирани породи за период от най-малко 3 години от датата на предоставяне на финансовата помощ и да регистрират разплодни животни от специализирани породи в Генеалогичния регистър.

От Асоциацията на румънските животновъди поискаха още от земеделския министър Адриан Орос и държавния секретар Джордж Скарлат подкрепа от 1000 леи (405 лв.) на млечна или месодайна крава, както и освобождаване от данък през 2020 г.

Фермерите съобщават, че в момента са изправени пред спад в продажбите на мляко и месо и ръст от 20-30% на разходите за ветеринарни услуги. Цените на фуражите са се повишили, а обвързаната подкрепа през кампания 2019 е била по-ниска. Те молят за помощ от 1000 леи на глава добитък, за да покрият частично разходите си за фураж и лечение, а също така разрешение животните да се пасат в горите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Криза: Вносът на породисти животни става невъзможен