През последните години се наблюдава повишаване на търсенето на продукти като твърда пшеница, плодове и зеленчуци в Гърция и в резултат на това цените в южната ни съседка се повишиха.

Фермери отчитат засилен интерес на безработните за сезонна работа

По думите на Константинос Килтидис, председател на Агропродоволственото партньорство на Централна Македония, Гърция, цените са с 30% по-високи, пише изданието Eleftheria.gr, като допълва, че 2020 г. ще бъде година на зърнените култури, а най-сериозни проблеми ще има в сектор животновъдство.

Интересът към зърното е добра новина. Твърдата пшеница се използва в производството на тестени изделия, така се очертава като цяло „година на производителите на зърнени култури“. Те „получават своята кръв обратно“, казва Килтидис.

Картината е напълно противоположна в животновъдния сектор. Константинос Килтидис казва, че там е „голямата рана“.

Има недостатъчно потребление, сериозни затруднения при износа на сирене и е започнал спад на цените на млякото. За да се реши този проблем, казва Килтидис, необходима е хоризонтална подкрепа. Той очаква държавата на подкрепи рисковите продукти чрез специален фонд за преодоляване на проблемите, които са вследствие на пандемията от коронавируса COVID-19.

Гръцките фермери с нетърпение очакват постепенно да бъдат разхлабени противоепидемичните мерки, за да може да се подпомогне вътрешният пазар.

Според секретаря на Агропродоволственото партньорство Теофанис Папас ключов момент е нормализирането на транспорта и на износа. Това ще даде възможност на гръцките производители да се възползват от създалата се възможност и да спечелят по-голям дял на международните пазари.

„Дойде време да преминем от лозунга „Оставаме вкъщи“ към лозунга „Време е за работа “, добавя Папас.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гърците дават 150 млн. евро в помощ на своите фермери

Как Италия спасява своите фермери?

Мнение: Вносът обрича на фалит малките производители