Животновъдството е свързано с националната сигурност и именно сега се проявява нуждата му и неотменната му роля. Затова не трябва да разчитаме на вноса, а да поддържаме родното животновъдство, за да можем в такива моменти да сме готови да реагираме. Така коментира извънредното положение заради коронавируса Димитър Зоров за bTV.

Ексклузивно: Наш животновъд е в екип за мобилна технология срещу Covid-19

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите и на Националния съюз на говедовъдите в България е член и на новосформирания щаб за храни и напитки към Министерски съвет, който обединява производители и преработватели от бранша.

Зоров апелира да няма тълпене пред магазините. За целта щабът „Храни и напитки“ поиска премахване на всички промоции, тъй като те водят до струпване на хора и обикаляне от магазин на магазин, което пък крие риск от повече контакти, обясни производителят.

Друг проблем, който назрява, е спекулата с цените на стоките. Зоров отрече, че производителите са тези, които искат поскъпване, и увери, че те ще работят на тези цени, дори да се завишават доста техните разходи. 

Зоров: „Ще положим неимоверни усилия, дори при поскъпване на някои суровини, да не се променят цените.“

От хранителния бранш обаче искат гаранции от правителството. Те предлагат, като отмине извънредното положение, тогава да се види дали са се повишили цените на суровините, както става при месото, да се докаже с документи и фактури какво се е случило от началото на кризата и това по някакъв начин да бъде компенсирано.

Според информация на Световната здравна организация и на Европейската агенция по безопасност на храните няма доказателства, че коронавирусът може да се предава от човек на животно. Но така или иначе мерките в животновъдните стопанства са строги по принцип заради различните болести по животните, обясни Зоров в друго интервю за Канал 3. 

Зоров: „Мерките дават сигурност и безопасност на храните, но за тях са нужни и повече разходи.“

По думите му за по-висока хигиена на работа, особено сега се изискват още разходи. Ако преди неговите работници са се дезинфекцирали средно по 4-5 пъти на ден, то сега те го правят през 15-20 минути, което е и личната им нагласа. Това е похвално, но изразходва повече средства за дезинфекционни материали, констатира производителят.

За последните 10 дни той лично е вложил 10 пъти повече средства за по-добра хигиена на служителите в своята фирма. Те са оборудвани със защитни маски и ръкавици за еднократна употреба. Целта му е да гарантира тяхното здраве, за да могат да продължат да произвеждат и да изхранват населението, обясни Зоров.