Започна XI Национален събор на овцевъдите. Събитието се продължава до 8 май край Петропавловския манастир. Агри.БГ е медиен партньор.

Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“.

Своя продукция излагат над 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко. В специално обособена зона за директни продажби ще предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара.

Освен това близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне и магарета мога да се видят на събора. Тази година се отличава с това, че се представят и декоративни животни.

В дните до 8 май ще се състоят атрактивни състезания за стрижба на овце, коне-тежковози, както и традиционната надпревара за най тежък коч. Категоричен победител в тази надпревара на изданията на събора досега е 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

За първи път ще се проведе конкурс за най-дълъг косъм при породата Калоферска дългокосместа коза, който традиционно варира между 50-60 сантиметра.

Абонирайте се за нас във Viber