Сезонът на реализация на ягодите в Полша приключи. Тази година това се случва две седмици по-късно, отколкото през 2018 г., информира EastFruit.

И ягодоплодните в схемите за обвързано подпомагане?

През седмицата фермерите доставиха последните партии ягоди на цена 2,38-3,43 долара/кг, което е средно 1,6 пъти по-скъпо, отколкото в края на миналата седмица.

Тази съществена разлика в цените производителите обясняват с това, че през настоящата година поради неблагоприятни климатични условия производството на ягоди в страната е забележимо по-малко. Предлагането на пазара е било доста ограничено, като същевременно търсенето на плодовете е оставало високо в течение на целия сезон. Освен това голяма част от реколтата е била насочена към преработвателните предприятия, тъй като дъждовете в Полша в периода на узряване на ягодите са понижили съществено качеството им.

Последните доставки на ягоди тази година на полския пазар са с 10% по-висока цена, отколкото през аналогичния период миналата година.

Повечето производители са разочаровани от сезона. От тяхна гледна точка цените в този сегмент са твърде ниски, за да бъдат компенсирани всички разходи за производство.