Как се създават малинови насаждения с 3000 кг добив от декар и ягоди с 8000 кг добив  от декар? Това предстои да разберем по време на петото издание на традициония фестивал на малината, чийто медиен партньор е Агри.БГ. Събитието се провежда от Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я) и ще се състои утре, 10-ти юли, в Лозница.

Традиционно е предвидена интересна програма през целия ден. Събитието ще премине под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“, като земеделският министър Десислава Танева ще открие официалната част.
 
„След изключително успешното издание на фестивала през миналата година, тази очакваме също голям интерес. През 2018 г. раздадохме награди на нашите членове. Тогава грамота за най-висок добив за реколта 2018 г. грабна Рамзи Саидов от град Омуртаг, който стопанисва 80 дка. Малинопроизводителят е отчел най-висок добив от 3000 кг/дка. Решени сме тази година да покажем как това е възможно. Предвидили сме изложение на малинопроизводители, а също малинокомбайни и малогабаритна техника за отглеждане на този вид култури“, каза за Агри.БГ председателят на асоциацията Божидар Петков.

На фестивала ще могат да се видят още торове и препарати за малини и ягодоплодни, а също така и системи за капково напояване. Ще бъдат представени различни сортове от сладките плодове, а също и нови иновативни технологии по отглеждане и прибиране на малиновата реколта.
 
Организаторите очакват над 200 души от цялата страна.

ПРОГРАМА


10 юли (сряда)
12:00 Регистрация и настаняване на участниците
15.30 Тържествено откриване на изложението от министър Десислава Танева и екип от МЗХГ и ДФЗ
16.00 Беседа с министър Десислава Танева и официалните лица за състоянието на бранша. Дегустация и оценка на различни сортове малини и конвенционални и био ягодполодни
16.30 Посещение от Министър Танева и официалните гости на модерно предприятие за замразяване и преработка на конвенционални и био малини и ягодоплодни в гр. Лозница
17.00 Посещение на Малинови насаждения и иновативни опитни полета. Демонстрация на различни модели и марки малинокомбайни и друга техника за ягодоплодни
17.30 Визуална мултимедийна и практическа демонстрация на технически и научни постижения в областта на Малинопроизводството и ягодоплодните на откритите и закрити площи.


11 юли (четвъртък)
09.00 Презентации на закрити и открити площи от представители на фирми
15.00 Практически демонстрации на полето на машини, инструменти и съоръжения