От американското министерство на земеделието и храните са изследвали 48 плодове и зеленчуци за наличие на пестициди. Работната група по околната среда отглеждала културите по обичайните практики и са установили, че ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди. Най-малко пестициди има в царевицата и авокадото, това съобщиха от "Медикъл дейли".
 
 
Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида. "Мръсната десетка" - с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите.
 
 
Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция. Ягодите съдържали най-малко по 20 пестицида.
 
Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните, пъпешите "Медна роса", кивито, оранжевият пъпеш „Канталуп“, карфиолът и грейпфрутът. Само 1 процента от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди. 
 
 
Неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, каза, че потребителите на трябва да се безпокоят от резултатите, защото Работната група по околната среда не е използвала научен подход.
 
Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.