Ягоди, малини, къпини, боровинки и череши да бъдат включени в схемата за обвързано подпомагане. За това настояват от Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я), научи Агри.БГ.

Борбата за обвързаната подкрепа продължава


„Идеята е тези плодове да бъдат включени в подпомагането по схемите за обвързана подкрепа за отглеждане в неотопляеми култивационни съоръжения. По този начин ще успеем да осигурим родно производство на пазара със свежи плодове извън техния сезон“, обясни Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

Добавянето на културите в обвързаната подкрепа обаче би било възможно едва през 2020 г. И то ако България уведоми Европейската комисия (ЕК) за промени в схемите, по които от 1 март 2020 г. ще се предоставя обвързана подкрепа, в срок до 1 август. 

Друг вариант е обособяването на отделна държавна помощ за този вид култури.

„Взимаме пример от нашите съседни страни, където има политика за оранжерийно производство в неотопляеми оранжерии. Там се стимулира отглеждането на определени култури в критичните периоди, в които има много внос. По този начин пазарът ще може да се насити с родно производство, вместо с вносни плодове, зеленчуци и т.н“, категоричен е Петков.

Божидар Петков вярва и че този начин на отглеждане на културите ще бъде и мярка за превенция от абиотичните и климатични условия.