Протестиращите френски фермери блокираха във вторник главния вход на летището Blagnac в Тулуза и запалиха гуми и бали със слама на кръговото кръстовище пред него, за да осъдят „мерките“, обявени от Габриел Атал.

Докато заседава Европейският съвет: Белгийските фермери планират блокада в Брюксел

 

Изборът на летището не е случаен, там всеки ден пристигат хранителни продукти от чужбина, освен че има много граждански полети.

Общата политическа реч на премиера Габриел Атал във вторник вечерта не промени нищо, затова фермерите се мобилизират отново тази сряда, като допускат възможността за нови блокади. Идеята на двете организации, които организират протестите - FDSEA и JA е да затворят магистралата, която осигурява достъп до града. Около Тулуза също така се подготвят блокажи в супермаркети. От своя страна конфедерацията на селяните планира да блокира големия пазар в Тулуза от 4 сутринта на 31 януари.

Гневът на селскостопанския свят в няколко европейски страни, повлия на преговорите по споразумението за свободна търговия с латиноамериканските страни от Меркосур. Тази икономическа общност обединява Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и скоро Боливия. Предстои президентът Еманюел Макрон да представи френските искания на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

Освен с изпълнението на тежки екологични изисквания и конкуренцията на безмитните стоки от Украйна, на европейските фермери ще им се наложи да се справят с конкуренцията на земеделска продукция от Меркосур. Възможно е европейският пазар да бъде наводнен с южноамерикански селскостопански продукти през следващите години, което е немислим вариант за протестиращите френски фермери.