Всички говорим и следим световните пазари, защото тяхното развитие определя динамиката и на местна почва. В XXI век ги приемаме по-скоро за даденост без която не можем, но достатъчно сигурни ли са те?

Четете още: Цените на зърнените култури под диктата на несигурността на пазарите

В началото на юли, най-голямото пристанище на Япония, основна входна точка за австралийско експортно говеждо месо, беше засегнато от кибератака.  Кораби, контейнери и превозни средства останаха блокирани за дни в пристанището на Нагоя. Пристанищните операции бяха частично възобновени дни по-късно, но пълната активност се завърна една седмица след атаката, казаха служители пред японските медии. 

Руската киберпрестъпна група LockBit 3.0 е обвинена за атаката в местни медии. Асоциацията за пристанищен транспорт на Нагоя заяви, че не е платила откуп.

„Износът и вносът останаха блокирани, след като Nagoya United Terminal System беше заразена със зловреден софтуер, който криптира данни и ги държи като заложници в замяна на плащане“, гласи официалната информация.


Според асоциацията възобновяването на операциите се е забавило, тъй като проверката на резервните компютърни данни за вируси е отнела повече от очакваното. В същото време, екип с повече от 60 души е работил денонощно по пренаписването на изгубени данни. 

„В момент като този, когато сме изправени пред широк набор от рискове за нашата киберсигурност, е важно да засилим защитата и устойчивостта на нашите информационни мрежи“, каза говорител на японското правителство. 

Той каза, че японското правителство се стреми да продължи да предприема превантивни мерки срещу подобни заплахи, като създаде стандарти за безопасност на киберсигурността за критична инфраструктура. 

Япония като цяло има повишено чувство за риск по отношение на продоволствената сигурност. Австралийските износители на говеждо месо заявиха, че спирането е било твърде кратко, за да създаде сериозни прекъсвания на доставките. 

През последните пет години имаше поредица от кибератаки, засягащи селското стопанство по целия свят – най-известната от които беше тази, срещу месопреработвателната JBS през 2021 г., когато операциите на компанията в Австралия бяха затворени за една седмица. В крайна сметка, тогава компанията плати откуп от 14,2 милиона долара.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!