Мартин Недев е говедовъд, който отглежда 102 глави във варненското село Равна. Той е един от многото, който се сблъсква с проблема с пасищата. Но тук пръст има главен експерт в Община Провадия, който явно се чувства над закона.

Животновъди не стигат и до втория de minimis, защо?

Как започва всичко? Преди време майката на Мартин му прехвърля стопанството. През месец февруари тази година той за първи път пуска заявление по член 37и по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Все още не е получил официално становище защо не са му разпределили имоти, които до този момент семейството му е стопанисвало с 5-годишен договор. 

Оказва се, че въпросният главен експерт е пропуснал важни срокове.

„Оправданието беше коронавирусът през март и че не е бил свикван Общински съвет. Да, но кметът ми отговори, че няма такова нещо. Чак през месец юни са се усетили какво се е случило. Тогава са променили някакви вътрешни разпоредби с Общински съвет, за да могат да отдават земи под наем чрез търг. Независимо дали постъпката на експерта е умишлена, или не, това не го оправдава“, категоричен е Мартин.

Неговият случай обаче не е единствен. Много колеги животновъди са били лъгани от същия човек с години, че ще им съдейства за разпределение на пасищата, а от други е искал нещо в замяна. 

„В член 37и е описано, че разпределението на пасища се извършва на база животински единици в землището, в което се намира стопанинът. Това е уредено със закон. Но тези тук явно са решили, че законът не важи за тях и пасищата са тяхна собственост и могат да решават на кого ще дават или не“, недоумява младият животновъд.

Само че неговите перипетии не свършват дотук. Както си му е редът, Мартин се явява на търга за пасища с надеждата, че ще бъде единствен участник, тъй като наоколо няма други животновъди. Да, ама не. Включва се и зърнопроизводител от съседно село, който с пет крави участва за 500 дка пасища. 

Арендаторът директно му предлага да му „остави“ два имота за общо 150 дка, в противен случай ще вдигне цената на останалите. След първоначалния ступор Мартин все пак се съгласява, без да подозира, че именно там се намират неговите електропастири. Няма как това да е случайно, нали?

„Оставам със 700 дка пасища, но тези два, които загубих, са ми решаващи. Единственият ми вариант е да обжалвам до последно за имотите, за които бях рекетиран, но нищо не мога да направя за тази година. Всички срокове са изтървани. Ако го оставя да сключи договор, не зная какво друго ще поиска след това. Смятам да пиша и до областния управител, за да поиска някакво становище от Общината за изтърваните срокове“, обяснява излъганият фермер. 

Той смята пак да се срещне с кмета на Община Провадия и да търси справедливост, докато не я получи. А Агри.БГ ще продължи да следи темата, защото е някак нелогично държавен служител, който може би не е само един, да се чувства над закона и да решава съдбата на десетки животновъди.