Няколко месеца се говореше за кризисната мярка COVID-19. Когато я отвориха обаче, много фермери останаха с попарени надежди, тъй като се оказаха недопустими. И ако по de minimis казусите се изчистваха в движение и дори се пуснаха допълнителни приеми, то за извънредната мярка заради пандемията не се чува нищо ново.

Животновъди не стигат и до втория de minimis, защо?

Петър Петров от село Съботковци е един от тези фермери с орязани субсидии по мярка COVID-19. Неговият случай е следният. Семейната ферма, мандра и къща за гости са под шапката на една фирма, което обаче се оказва препъникамък, защото той е допустим за подпомагане само по едно от общо трите направления.

„При условие че фермата и мандрата са в една фирма, аз не мога да кандидатствам за подпомагане и за говедатата, и за преработката. В една лична среща с г-жа Танева на фермерския пазар в Габрово я попитах каква е логиката. Нейният отговор беше, че са искали бързо да направят мярката, за да може парите да стигнат до фермерите и затова имало недоизмислени неща. Нима това е резонен отговор“, пита реторично Петър Петров.

Оказва се обаче, че това не е първият случай, когато младият фермер се сблъсква с липсата на логика в системата. През месец май той кандидатства по друга мярка, но за подпомагане на къщата за гости. Подава заявление по схемата „Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19“ на 14 май. 

„Бяха обещали да отговорят в 2-седмичен срок, а писмо получих на 17 август, което е 3 месеца. Обясняват ми, че е по-добре да се възползвам от Програмата за селските райони, за да няма дублиране на подпомагания. Дадоха ми ден и половина, за да им отговоря, както и направих. 

Изпратих им документа от НАП, че 45% от приходите ми са от туристическа дейност. Прикачих също писмо от Областна дирекция „Земеделие“, че село Съботковци попада в рамките на община Габрово и се водим урбанизиран район. Затова съм недопустим по туристическите мерки на ПРСР“, обяснява Петров.

Какво се получава в крайна сметка? От една страна, е хубаво да диверсифицираш стопанството, да затвориш цикъла, да разчиташ на приходи от различни дейности. Но на практика, когато те подпомагат, излиза, че трябва да си избереш приоритет. И когато няколко месеца си хранел надежди, че извънредната мярка ще подпомогне всички фермери, тъй като кризата не подбира, се оказваш зад борда, само защото някой е искал да пусне парите бързо…