По традиция с началото на активния земеделски сезон ИА „Главна инспекция по труда“ засилва контрола в селското стопанство. Акцент при проверките тази година ще бъде законното сключване на договорите. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

От началото на годината до края на май от Инспекцията по труда са направили 1324 проверки в селското стопанство, при които са констатирани 5413 нарушения. Случаите на наети без трудов договор са 75. 

От Инспекцията напомнят, че санкцията за работодател, който използва недеклариран труд е минимум 1500 лв. Това нарушение е също така основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки.

Наетите с еднодневни договори запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. Такива договори могат да бъдат използвани за наемане на работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

От началото на годината до момента са подготвени 98 552 образци на еднодневни трудови договори на 758 земеделски стопани. От тях най-много са за отглеждане на лозя винени, маслодайна роза, ягоди, череши и ябълки. Земеделските стопани и тютюнопроизводителите нямат задължение да регистрират този вид договори в Националната агенция за приходите, както и да оформят трудови книжки.

На разположение на земеделските стопани е и специален софтуер, който позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат заявявани онлайн, по всяко време.