Инспекцията по труда извърши 3756 броя проверки в сектор „Селско стопанство“, при които са установили 12 487 броя нарушения. Ежегодно секторът подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като рисков както по отношение на използването на недеклариран труд, така и по безопасност и здраве при работа. 

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

От инспекцията уточняват, че през тази година при контрола се акцентира и върху животновъдството, като почти 500 броя от проверките в сектора са в животновъдни ферми. 

Какво показват самите проверки? Нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са 7354 броя, а по осъществяване на трудовите правоотношения - 5119 броя.

Броят на установените случаи на работа без трудов договор е 211 броя, от които 47 броя са в животновъдството. Данните показват, че около 7% от общо установените случаи (2807 броя) на работа без трудови договори са в селското стопанство.

С цел да се облекчи наемането на работна сила в сектора и така да се стимулират и работещи, и работодатели да работят на светло, бяха въведени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лозов цвят, лавандула и тютюн. 

От началото на годината до края на октомври 2022 г. Инспекцията по труда е предоставила 252 877 броя образци на така наречените еднодневни договори. 

Земеделските стопани, заявили образци, са 1860 броя. По култури най-много заявени образци има от лозари (89 389 броя), земеделски производители, отглеждащи череши (26 817 броя), ягоди (26 536 броя) и маслодайна роза (20 244 броя).

За земеделските стопани еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред, тъй като при използването им не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжни. За работниците пък това е начин да запазват правата си на социално подпомагане и осигуряване.