Установява се процедура по заминаването на сезонни работници към Германия, съобщиха от Гранична полиция. Според правилата наемните работници от България могат да пристигат на територията на федералната република само през големите международни летища.

Сезонни работници: Какъв е интересът у нас?

От най-голямата нискотарифна компания обаче казаха за БНР, че няма да възобновят полетите си от Варна на 1 май. 

Обикновено 300 000 сезонни работници обслужват немското земеделие всяка година. Необходимостта им е особено голяма през месец май, тъй като се бере реколтата от аспержи и ягоди.

Според германската асоциация на фермерите (DBV) досега 30 000 работници са се регистрирали след разрешението за влизане на 80 000 помощници в земеделието. 

21 000 сезонни работници от Източна Европа са се регистрирали за април, а 9 000 - досега за май.

Междувременно в Германия продължава дебатът за защита на здравето на сезонните работници. От партията на Зелените поискаха разяснения как в периода на коронавирус трябва да се гарантира тяхната дистанция и хигиена.

Те отправиха критики към земеделския министър Юлия Кльокнер, че не са предприети всички нужни мерки.

"Стопанствата са отговорни за прилагането на мерките. Контролът ще продължи да се извършва от съответните органи", отговори министърът.

„Здравните разпоредби във фермите трябва стриктно да се спазват - дори това да отнеме време и пари. Алтернативата би била да се спре трудът, идващ от чужбина, да се изоставят културите или изобщо да не се засаждат“,  каза тя пред германски медии.

Открити са сериозни нарушения за неспазване на дистанция и противоепидемичните мерки в някои стопанства, съобщиха регионални медии. Един такъв пример е ферма за аспержи.

Докладът от проверката показва, че жилищните фургони там са силно пренаселени. В средата на април румънски работник по събиране на реколтата се е заразил с коронавирус и е починал във ферма в Южен Баден.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Испания компенсира овцевъди и козевъди до края на извънредното положение

Сезонни работници полетяха за Великобритания

Гърция обмисля спиране на износа на основни храни