Специални чартърни полети вече превозват сезонни работници от Букурещ до Великобритания. Те ще работят в британските ферми, които са на път да загубят реколтата си заради пандемията и липсата на персонал, съобщава "Гардиън".

Фермери, вижте как да сключвате сезонни трудови договори

Първият полет е бил поръчан от един от най-големите производители на продукти за салата. Редица британски ферми изявиха желание за „доставка“ на работници. Авиокомпанията превозвач е предложила услугите си за още 6 полета за различни фeрми през следващите седмици, което означава около 450 работници в помощ на земеделския сектор.

Румъния премахна ограниченията, за да позволи на селскостопанските работници да летят в чужбина. Първите сезонни работници отлетяха към Германия преди седмици.

Директни плащания и тавани - как ще стане сближаването в Европа?

Великобритания последва Германия, след като на призива на ресорния министър Джордж Юстъс към британците да помогнат в селското стопанство не се отзоваха достатъчно хора. Само 5500 британци, предимно останали без работа в кризата, са били ангажирани като берачи в селското стопанство на Обединеното Кралство.

Британското земеделие се нуждае от 90 000 работници, за да добива плодове и зеленчуци.

Британското земеделско министерство заяви, че не участва в кампанията, докарваща работници от Румъния с чартърни полети, но призовава възможно най-много хора да се включат в сезонните земеделски дейности.

Знаем, че търсенето на сезонни селскостопански работници ще нарасне през следващите месеци. Работим усилено, за да гарантираме, че земеделските производители ще имат необходимата подкрепа", заявиха от ведомството.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Държавна помощ: Първи 15,5 млрд. долара за фермерите в САЩ

Субсидии за продукция, дарена на социалните служби

Криза: Фермери и власт обсъдиха извънредните мерки и пазара