Сезонът на прибиране на ябълките в Полша е в разгара си. Поради това една от горещите теми за дискусия сред полските овощари е дефицитът на работна ръка.  Ако трябва да бъдем точни, дефицитът на украинска работна ръка, която през последните две десетилетия на практика изведе полското овощарство до световните лидери по много позиции, пише изданието EastFruit. 

Какво вълнува производителите на плодове и зеленчуци?

Мнозина смятат, че украинците вече са започнали да се връщат у дома, но това не е така. Причината е очакваната либерализация на правилата за трудоустройство в Германия. Украинските сезонни работници сега ще предпочитат по-богатата Германия пред по-малко богатата Полша. 

По информация на EastFruit пренасочването на работниците към Германия се усеща и сега. То може да се засили от 1 януари 2020 г., когато западната страна планира да повиши квотите за временно трудоустройство за работниците от страните, които не са част в ЕС. 

Въпросът не опира само до нивото на заплатата. Макар че германските овощари наистина ще плащат повече за събиране на горски плодове и ябълки,  а също така други плодове и зеленчуци. Украинските работници ще предпочитат Германия пред Полша и поради по-ниското ниво на риск. Те смятат, че германците няма да ги излъжат. Освен това ще им предложат по-добри условия на работа и по-щадящ работен график. 

По този начин полските производители на плодове и горски плодове се опасяват, че през 2020 г. няма да има кой да събира продукцията им. 

В момента средната чиста заплата на украински сезонен работник в овощна градина е 600-700 евро за месец. Най-ефективните работници изкарват и до 900 евро на месец чисти пари.

Евентуално бъдещо повишение на заплатите с цел задържане на украинските сезонни работници ще направи полските плодове по-малко конкурентоспособни на световния пазар. Затова още отсега овощарите в Полша разглеждат вариант за внос на работници от други страни – например от Централна Азия: Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и т.н. Разглеждат се опции за наемане на хора от Виетнам.