Изминалият аграрен сезон отново се характеризира с недостиг на работници и интерес към сезонната заетост, каза земеделският производител и арендатор Иван Кабуров от Пазарджик за Агенция „Фокус“.
 
Възнагражденията за работниците на полето се увеличават, но не и качеството им на работа. Наемат се главно хора от малцинствата, с които се работи трудно. Те претендират за високо заплащане, а не изпълняват изискванията за работа, жалва се Кабуров.
 
Има тенденция един човек да събира група от сезонни работници и да ги предлага на работодателя. Така обаче се създават условия за изнудване на земеделеца с надници, тъй като отговорниците вземат определен процент от заработеното, а работниците получават доста по-малко. В резултат хората се отказват, местят се другаде и работодателите са зависими от техните капризи, допълва стопанинът от Пазарджик.
 
По неговите наблюдения друга тенденция е много от работниците, които са били на полето през последните години, да се пренасочват към строителството в чужбина.