С екипа в Министерство на земеделието и храните работим по 17-та промяна на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която включва пренасочване на средства към приключили приеми по подмярка 4.1 и за общинските проекти 7.2. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева.

Тя уточни, че намеренията на изпълнителната власт са да бъдат прехвърлени средства по подмярка 4.1, така че да могат да се обезпечи финансирането на 216 проекта от приема за 2021 г.

“Така ще да се осигури финансирането на всички проекти с 15 точки включително”, уточни Георгиева. По думите на заместник-министъра така до известна степен ще бъде минимизиран недостигът на средства по процедурите от Плана за възстановяване и устойчивост.

“Предвиждаме и пренасочване на средства за реализирането на два целеви приема. Единият ще е по подмярка 4.1, другият ще е по подмярка 4.2 и тъй като свободните средства, които пренасочваме към тези подмерки са от област околна среда съответно приемът по 4.1 ще е за инвестиции в напояване, а за преработвателната индустрия ще са за инвестиции, които са свързани с околна среда”, каза още Георгиева.

Целта на екипа на аграрното министерство е в рамките на следващата седмица да бъдат подготвени и материалите към Комитета по наблюдение на ПРСР, където да бъдат обсъдени промените в програмата. 

ПРСР ще продължава да е предизвикателство за всеки един екип, който се занимава с нейното управление.

Факторите, които от 2018 г насам въздействат, са много, уточни още Георгиева и съобщи, че от вчера в официалната система на ЕК за комуникация със страните-членки е публикувано и писмото, в което се казва, че страната ни няма да има загуба на средства но ПРСР.