През миналата година имаше потенциална заплаха от загуба на средства и трябваше да впрегнем всички ресурси. Така в рамките на 3 месеца се обработиха около 4300 проекта по всички мерки, като имаше проекти от 2019, 2020 г. А към 20 декември 2022 г. ДФЗ вече имаше единствено проекти за обработка по мярка 4.2 и нищо друго. Това каза Георги Тахов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Всичко за Кампания 2023

"Не само че не загубихме цент, но и надплатихме над 17 млн. евро. Към настоящият момент извършваме оценка на проектите по 4.2 и нашата оценителна комисия е разгледа 143 броя проектни предложения. В момента се изпращат уведомителни писма за неясноти до кандидатите.

Паралелно с оценката по проектите, по процедура преминава и обработка на заявления по процедури по подмярка 4.2, като на 523 броя проектни предложения е заявена субсидия в размер на 653 милиона. И в момента се изпращат уведомителни писма.

По подмярка 7.2 извършваме оценка на проекти, като са подадени 35 броя проектни предложения със заявена фин помощ в размер на 91 млн. лева. През настоящия месец приключи и предварителната оценка по 7.1 за улици и пътища.

Крайният срок по мярката беше края на миналата година. След 12 работни дни успяхме да изкараме предварителния ранкинг, който към момента е съотносим и всеки един от бенефициерите вижда къде се намира в класацията", обясни Тахов.

Той припомни, че миналата година бяха изплатени ПНДЖ1 и ПНДЖ3 на 100%, а не както през минали години на 50 или на 80%.

"Ние не просто спазихме сроковете, а ги изпреварихме. Запазваме темпото, а ако е нужно и ще го ускорим", каза още Тахов.

Той припомни, че особен акцент е електронизацията на кампанията за директните плащания и призова всички, които нямат регистрация в СЕУ, да направят такава, преди началото на кампанията за 2023 г.

"Всички земеделски производители, които искат да подадат заявления за подпомагане следва да имат такава регистрация. Призовавам всички да си направят, защото оттук нататък цялата ни комуникация ще преминава именно през СЕУ", заключи Георги Тахов.